Egy új tanulmány szerint a világ számos felszíni és talajvízében sokkal magasabb a PFAS (perfluoroalkil és polifluoroalkil anyagok) szintje, mint amit a nemzetközi szabályok engedélyeznek.
A PFAS-t gyakran „örökké tartó vegyületeknek” nevezik, mivel nem bomlanak le a környezetben, és már a 50-es évek óta használják a legkülönfélébb háztartási és ipari termékekben, hogy azokat tapadásmentessé, olaj- és vízállóvá tegyék.
Még olyan helyeken is, ahol nincs ismert szennyezőforrás, a talajvízminták jelentős része meghaladta az EPA és a Kanadai Egészségügyi Hatóság által javasolt küszöbértékeket. Emellett az élelmiszerek és fogyasztói termékek is hozzájárulhatnak a PFAS-ok jelenlétéhez a talajvízben.
Néhány alaposabban tanulmányozott PFAS, mint például a PFOA és a PFOS, összefüggést mutat súlyos egészségügyi problémákkal, például a rákkal, elhízással és hormonális problémákkal.
Az új tanulmány vezető szerzője, Denis O’Connell professzor szerint az PFAS-ok koncentrációi általában magasabbak azokon a területeken, ahol gyakran használják ezeket a vegyületeket, de elterjedhetnek egyelőre ismeretlen módon is.
A legtöbb nagyvárosi víztisztító telep már szűr az PFAS-okra, és az új EPA iránymutatások értelmében a következő három évben több tisztítótelepnek is ezeket kell szűrnie.
Egy megfelelő vízszűrő beszerzése és beszerelése megoldást jelenthet a problémára – emellett növelheti a család napi vízfogyasztását, és a gyerekek is szívesebben döntenek a tiszta víz mellett, lemondva a káros üdítőkről.
Emellett természetesen sokat tehetünk környezetünkért, ha a háztartásunkban biológiailag lebomló, nem környezetkárosító anyagokat használunk.
Kapcsolódó tartalmak: